Orta Mah., Maltepe Cad., No:12, Bayrampaşa, İstanbul, Türkiye
+90 212 237 33 28
info@ilgintrafo.net

REAKTİF BEDEL CEZA ÖDEMEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?

Trafo, Transformatör, Şönt reaktörleri

Reaktif Ceza Bedeli Nedir?


Öncelikle reaktif enerjinin ne olduğunu anlatalım: Reaktif enerji, elektrik devrelerinde, akımla gerilimin aynı fazda olmaması sebebiyle kayıp enerji miktarına verilen isimdir.

Reaktif Ceza Bedeli ise, bir abonenin aktif elektrikten ayrı olarak, elektrik sisteminin ana şebekeden çektiği düzenli olmayan güç için konu olan bedeldir. Daha net bir ifadeyle, abonelik başında anlaşılan güç sınırına göre, daha fazla bir güç çekildiği durumlarda, çektiğiniz bu yüksek enerji sisteme geri verildiğinde, sistemin simetrisini bozar ve özetle sisteme zarar verir.

Çoğunlukla yüksek enerji kullanan Orta Gerilim aboneliklerinde yani Orta ve büyük ölçekli şirketlerde, üretim sektöründe genellikle motor gibi manyetik alanla çalışan cihazların bulunduğu tesislerde elektrik anlaşma gücü 9 KW ve üzeridir. 9 KW üzeri enerji kullanım sözleşmesi imzalamış işletmelerde, elektrik dağıtıcı şirket reaktif oranına bir limit belirlemiştir. Bu sınırın aşılması durumunda ise kullanıcı ceza ödemekle mükelleftir.

9 KW ve üzeri aboneliklerde “Kompanzasyon panosu” kurulması şart koşulmuştur. Reaktif Güç Kompanzasyon panosu kullanıldığı taktirde sisteminiz reaktif elektrik çekimini düşük seviyelere indirger. Faturalarda bu cezanın yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol edebilirsiniz..

Reaktif cezayı önlemek için neler yapılmalıdır?

Kompanzasyon panosunun uzman kişiler tarafından ihtiyaca göre düzenlenmesi ve bu panoya göre düzenlenmesi, belirli periyodlarda kontrollerinin yapılması, orta ve büyük ölçekli işletmelerde Reaktif Ceza yansıtılmasını önleyecektir. Ayrıca trafonuza periyodik kontrol yaptırmanız tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp Destek